Printer Friendly Version Uslovi za ulazak u Republiku Srbiju @ 18 December 2020 09:45 AM

U skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (“Službeni glasnik RS“ 151 od 15.12.2020. godine), radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R. Srbije, donete su sledeće mere vezane za ulazak na teritoriju Republike Srbije, koje važe od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine:

1. Za strane državljane, bez obzira iz koje države dolaze – ulazak u R. Srbiju je dozvoljen ISKLjUČIVO UZ POSEDOVANjE NEGATIVNOG RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne starijeg od 48 časova, izdatog od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze ili iz koje ulaze u R. Srbiju. Putnici moraju da se testiraju pre putovanja, jer ukoliko ne poseduju negativan test neće im biti dozvoljen ulazak u R. Srbiju. Obaveza posedovanja negativnog RT-PCR testa NE ODNOSI SE na sledeće kategorije putnika: - decu mlađu od 12 godina, ako roditelj ili lice u pratnji poseduje negativan test - tranzit kroz R. Srbiju ne duži od 12 časova - strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji

2. Za državljane R. Srbije i strane državljane sa odobrenim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem ukoliko prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze ili iz koje ulaze u R. Srbiju, odrediće se MERA KARANTINA u kućnim uslovima, u trajanju od deset dana. Ova lica imaju obavezu da se jave COVID ambulanti ili zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, putem elektronske prijave na www.e-zdravlje.gov.rs . Mera karantina prestaje da važi ukoliko državljanin R. Srbije ili strani državljanin sa odobrenim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem dobije negativan RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije u R. Srbiji.