Printer Friendly Version Услови за улазак у Републику Србију @ 18 December 2020 09:33 AM

У складу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (“Службени гласник РС“ 151 од 15.12.2020. године), ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, донете су следеће мере везане за улазак на територију Републике Србије, које важе од 20. децембра 2020. године до 10. јануара 2021. године: 

1. За стране држављане, без обзира из које државе долазе – улазак у Р. Србију је дозвољен ИСКЉУЧИВО УЗ ПОСЕДОВАЊЕ НЕГАТИВНОГ RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, не старијег од 48 часова, издатог од стране референтне лабораторије државе из које долазе или из које улазе у Р. Србију. Путници морају да се тестирају пре путовања, јер уколико не поседују негативан тест неће им бити дозвољен улазак у Р. Србију. Обавеза поседовања негативног RT-PCR теста НЕ ОДНОСИ СЕ на следеће категорије путника: - децу млађу од 12 година, ако родитељ или лице у пратњи поседује негативан тест - транзит кроз Р. Србију не дужи од 12 часова - стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Р. Србији

2. За држављане Р. Србије и стране држављане са одобреним привременим боравком или сталним настањењем уколико приликом уласка не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе или из које улазе у Р. Србију, одредиће се МЕРА КАРАНТИНА у кућним условима, у трајању од десет дана. Ова лица имају обавезу да се јаве COVID амбуланти или заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе, путем електронске пријаве на www.e-zdravlje.gov.rs . Мера карантина престаје да важи уколико држављанин Р. Србије или страни држављанин са одобреним привременим боравком или сталним настањењем добије негативан RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији.