Printer Friendly Version Međunarodna konferencija "Jugoslovensko-alžirski odnosi 1954-1980" @ 21 March 2013 12:23 PM

U Alžiru je od 27–28. januara 2013, u Nacionalnom arhivu Alžira, uz učešće istoričara iz Srbije i Alžira, održana međunarodna naučna konferencija – "Jugoslovensko-alžirski odnosi 1954–1980". Ovaj naučni skup predstavljao je jedan u nizu zajedničkih projekata Arhiva Jugoslavije i Generalne direkcije Nacionalnog arhiva Alžira zasnovanih na Memorandumu o razumevanju između dva arhiva, a u sklopu obeležavanja 50-godišnjice sticanja nezavisnosti Alžira i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Alžira. 
Konferenciju su otvorili rukovodioci dva arhiva Abdemadžid Šihi i Miladin Milošević i izložili rezultate dosadašnje bilateralne arhivske saradnje (organizovanje izložbi, pripremanje zbornika građe, stvaranje šire platforme buduće naučne saradnje istraživača iz dve zemlje) i ukazali na neke od zadataka koje su preuzeli Arhiv Jugoslavije i Generalna direkcija Nacionalnog arhiva Alžira u vezi sa objavljivanjem zbornika radova sa naučnog skupa i dokumenata o alžirsko-jugoslovenskim odnosima. Na otvaranju Konferencije govorio je i ambasador Republike Srbije u Alžiru g. Miroslav Šestović.
Od srpskih istoričara učestvovali su: dr Dragan Bogetić, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, sa referatom "Jugoslavija i borba alžirskog naroda za nacionalno oslobođenje 1954–1962", profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU, sa referatom "Jugoslavija i Alžir od Beogradskog do Alžirskog samita 1961–1973", docent Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Životić – "Jugoslavija i arapski svet: odnosi sa Alžirom 70-ih godina 20. veka", dr Dragomir Bondžić, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda sa referatom "Školovanje i usavršavanje alžirskih studenata i stručnjaka u Jugoslaviji". Mr Jovan Čavoški, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda,  napisao je referat na temu "Jugoslavija, velike sile i Alžir u Hladnom ratu", ali zbog sprečenosti nije prisustvovao Konferenciji.
Na Konferenciji su učestvovali sa alžirske strane Dr Benafri Chaib i Dr Tablit Ali. 
Tokom narednih meseci, u zborniku radova na srpskom, arapskom, engleskom i španskom jeziku biće objavljeni referati svih učesnika Konferencije, tako da će biti dostupni široj javnosti.