Printer Friendly Version Међународна конференција " Југословенско-алжирски односи 1954 - 1980" @ 21 March 2013 12:19 PM

У Алжиру је од 27–28. јануара 2013, у Националном архиву Алжира, уз учешће историчара из Србије и Алжира, одржана међународна научна конференција – "Југословенско-алжирски односи 1954–1980". Овај научни скуп представљао је један у низу заједничких пројеката Архива Југославије и Генералне дирекције Националног архива Алжира заснованих на Меморандуму о разумевању између два архива, а у склопу обележавања 50-годишњице стицања независности Алжира и успостављања дипломатских односа између Југославије и Алжира. 
Конференцију су отворили руководиоци два архива Абдемаџид Шихи и Миладин Милошевић и изложили резултате досадашње билатералне архивске сарадње (организовање изложби, припремање зборника грађе, стварање шире платформе будуће научне сарадње истраживача из две земље) и указали на неке од задатака које су преузели Архив Југославије и Генерална дирекција Националног архива Алжира у вези са објављивањем зборника радова са научног скупа и докумената о алжирско-југословенским односима. На отварању Конференције говорио је и амбасадор Републике Србије у Алжиру г. Мирослав Шестовић.
Од српских историчара учествовали су: др Драган Богетић, научни саветник Института за савремену историју из Београда, са рефератом "Југославија и борба алжирског народа за национално ослобођење 1954–1962", професор Филозофског факултета у Београду др Љубодраг Димић, дописни члан САНУ, са рефератом "Југославија и Алжир од Београдског до Алжирског самита 1961–1973", доцент Филозофског факултета у Београду др Александар Животић – "Југославија и арапски свет: односи са Алжиром 70-их година 20. века", др Драгомир Бонџић, научни сарадник Института за савремену историју из Београда са рефератом "Школовање и усавршавање алжирских студената и стручњака у Југославији". Мр Јован Чавошки, научни сарадник Института за новију историју Србије из Београда,  написао је реферат на тему "Југославија, велике силе и Алжир у Хладном рату", али због спречености није присуствовао Конференцији.
На Конференцији су учествовали са алжирске стране Dr Benafri Chaib и Dr Tablit Ali. 
Током наредних месеци, у зборнику радова на српском, арапском, енглеском и шпанском језику биће објављени реферати свих учесника Конференције, тако да ће бити доступни широј јавности.